Broeders in Christus

Eilat

EilatDe zuidelijkste stad van Israël, liggend aan de Rode Zee, is Eilat. In 1917 werd de stad op de Turken veroverd door de Britten, die er een politiepost vestigden. Na het uitroepen van de staat Israël, op 14 mei 1948, werd het een jaar later door het leger ingenomen. Eilat of Elot (meervoud van Eilat = bos van hoge bomen) heeft zich nadien ontwikkeld tot een moderne havenstad.

De kuststrook, die tegen de heuvels ligt en een lengte heeft van 13 km, is voor het grootste deel bebouwd en wordt ten oosten door Jordanië en ten westen door Egypte begrensd. Het is de grootste en meest zonnige zeebadplaats van Israël (slechts ca. 9 regendagen per jaar en overdag hoge temperaturen) en er trekken jaarlijks duizenden toeristen naar de zonnige stranden. Eilat heeft ongeveer 45.000 inwoners, die voor het merendeel van het toerisme bestaan. Buiten de hotels, appartementen, kampeerterreinen en duikscholen, is bij het Koraalstrand (Hof Ha Almog) het beroemde onderwaterobservatorium te bezichtigen. Vanuit een soort duikersklok, op 6 m diepte, kan de kleurrijke en veelvormige flora en fauna van de Rode Zee worden bekeken. Ook grote aquaria en zelfs een verduisterde afdeling met lichtgevende diepzeevissen maken het observatorium compleet. De overweldigende onderwaterwereld van de koraalriffen kunnen ook op schepen met een glazen bodem waargenomen worden.

Zoals koning Salomo door handel het land tot bloei bracht: “Koning Salomo had ook een vloot laten bouwen, in Esjon–Geber bij Elat, [beide worden al door Mozes als pleisterplaats genoemd in Deuteronomium 2:8] aan de kust van de Rode Zee, in Edom.” [het huidige Jordanië] (1 Koningen 9:26 NBV) en deze handelsvloot, gebouwd en bemand door knechten van koning Hiram van Tyrus omdat ‘die vertrouwd waren met de zee’. Zo is ook nu voor de ontwikkeling van Israël de handel van groot gelang. En daarvan getuigt heden ten dage de havenbedrijvigheid. Vanuit Eilat zijn na zonsondergang de lichten van de buurstad Akaba duidelijk te zien. En waarschijnlijk is dat de oorspronkelijke plaats waar het in de Bijbel genoemde Eilat heeft gelegen.