Broeders in Christus

Berseba

BersebaBe’er Sjewa, de hoofdstad van de Negev, ligt op ongeveer 100 km van Tel Aviv en 235 km van Elat aan de Rode Zee. Het is een moderne stad, met een universiteit die de naam draagt van de eerste Israëlische minister president David Ben-Goerion. Er wonen nu ± 165.000 mensen. De stad ligt op een 240 m boven zeeniveau liggend plateau en slechts enkele kilometers van een historische plaats waar zo’n 3500 jaar geleden de aartsvaders Abraham, Izaäk en Jakob hun kudden weidden. Daar sloot Abraham met Abimelech, de koning van de stad Gera, een verbond. De aanleiding hiervoor was onenigheid over een waterput die Abraham gegraven had, en waarvan Abimelech zei dat deze van hem was. Zij spraken het geschil uit en Abraham drong er bij Abimelech op aan dat hij zeven lammeren van hem zou aannemen als bewijs dat Abraham deze put gegraven had. Vandaar de naam Be’er Sjeva bron van de zeven of in het Arabisch Tel el-Sab’a heuvel van de zeven. Als gedenkteken voor deze verbondssluiting plantte Abraham een tamarisk en riep daar de naam van de HERE de eeuwige God aan. In het stadswapen van Be’er Sjeva is de tamarisk opgenomen en een betonbuis met uitstromend water, met daarbij geschreven de eerste helft van het 33e vers in Gen. 21.

In de tijdsperiode van de profeet Samuël tot en met koning Salomo was de uitdrukking Van Dan tot Be’er Sjewa bij het volk in gebruik, waarmee tevens de noord- en zuidgrens van het koninkrijk was aangegeven.

In 1900 stichtten de Turken, op de plaats van de huidige stad, het Arabische stadje Bir Seb’a, dat zich geleidelijk tot een druk bezochte marktplaats voor de bedoeïenen ontwikkelde. Toen de Israëli’s het in 1948 veroverden, telde het woestijndorp slechts 2.000 inwoners. Er is nu veel te zien, zoals de uit de Turkse tijd stammende en gerestaureerde ‘put van Abraham’. Ook het Negev museum, in de verbouwde moskee, met zijn oudheidkundige vondsten, waaronder Byzantijnse mozaïekfragmenten, is de moeite waard. Zo ook de kleurige bedoeïenenmarkt. Vanaf de minaret heb je een prachtig uitzicht over de stad en de aangrenzende Negev.